Posts

HADIAH

Kadang kala orang disekeliling takkan pernah faham ape yang sedang kite lawan, sampai satu mase ape yang sedang kau tahan, duduk terbaring kesakitan; bukan kecewa yang dimaksudkan tapi tentang nikmat sihat yang Allah ganti sementara waktu dan kukira jika nantinye Allah panggil ke pangkal jalan berumahkan tanah, akan ade perlahan lahan manusia mengembali diri dan kembali melonggarkan resah. 
Yer, memang begitu sifatnye manusia. teramat mudah tidak menghargai ape yang didepan mata dan menyesal di sekian hari. Untuk kalian yang masih di sini. terima kasih kerana masih tetap menghargai.

TIRAI KEHIDUPAN

"Tetaplah bertenang, kite ade Allah"

Setiap kali ribut ujian datang menghampiri, manusia gelisah, resah, buntu memikirkan penyelesaian. Namun aku belajar tentang sesuatu dari kisah hidup orang orang hebat yang terdahulu. Aku belajar dari sikap Nabi Ibrahim a.s. tetap cuba bertenang dalam keyakinan terhadap Allah walau debaran hebat dijiwanye saat menyembelih anak tercinta. Aku belajar dari sikap Nabi Yaakub a.s. tetap cuba bertenang dalam kepercayaan walau sakit hebat melanda seluruh tubuhnye. Aku belajar dari sikap hebat Nabi Yusuf a.s. tetap cuba bertenang dalam keteguhan walau dahsyat difitnah oleh wanita dan seluruh saudaranye. Aku belajar dari sikap Nabi Musa a.s. tetap cuba bertenang dalam keyakinan walau terpaksa berlawan dengan musuh Firaun paling zalim di dunia. Aku belajar dari sikap Nabi Muhammad saw. tetap sentiasa bertenang dalam ketenangan yang mendamaikan, dalam sujud, dalam zikrullah yang tak pernah putus pade Tuhan walau di saat segala munafikun dan musyriki…

BAHAGIA

Aku pelajari tentang sesuatu. Sesuatu yang baru. Sesuatu yang cukup bernilai. Sesuatu yang cukup berharga. Kehidupan itu selalunye akan dirasakan tanpa suara. Hanye mampu dirasai melalui hati. andai kite terpaksa berteriak untuk mengkhabarkan seluruh isi dunia yang kite sedang bahagia, hakikatnye kite masih lagi belom bahagia. mungkin, saat saat kite benar benar bahagia adalah ketika kite tidak perlu menyebutkan bertapa bahagianye hidup kite. menceritakan setiap detik dan ketika di media sosial seolah olah kite sahaje yang memperolehi kehidupan yang indah dan baek. Same jugak seperti saat saat kite memang betol betol ikhlas, kite tidak perlu lagi melafazkan bertapa ikhlasnye hati kite. kerane ikhlas itu umpama seperti surah Al-Ikhlas, tidak ade kate ikhlas di dalamnye namun ia dapat dirasai dan dinikmati oleh tiap tiap hati yang hidup.

MR. M

Image
TERIMA KASIH Sir, sebab sentiasa bagi peluang untuk saya buktikan keupayaan saya walaupun hakikatnya saya sendiri rasa saya tak memiliki apa apa kelebihan dalam bidang animasi. Tapi, saya tetap cuba untuk belajar, cuba untuk buat , cuba untuk menerima segala kritikan. Dari sir saya belajar sesuatu yang saya sendiri tak pernah percaya dan yakin saya mampu lakukan, saya mampu hasilkan. Dari sir saya belajar erti tanggungjawab dan komitmen terhadap perkara yang saya buat. Sejujurnya, apa yang saya perolehi sepanjang saya belajar adalah bagaimana untuk jadi manusia yang lebeh kuat, lebeh tabah dan lebeh berfikiran kedepan. Tak mudah untuk perolehi ape yang kite inginkan tapi semue tu tak mustahil bila kite usaha sehabis daya. Saya enjoy sepanjang saya menyiapkan FYP saya walaupun diberi ujian tapi saya cuba buat yang terbaek dan saya cuba untuk buktikan yang saya mampu buat dan tidak akan ade alasan untuk tidak boleh lakukan semue tu. Terima kasih sebab sir sentiasa bagi semangat walaupu…

PENGAKHIRAN FINAL YEAR PROJECT 2017

Image
Okey tak nak citer panjang lebar, just  nak cakap Alhamdulillah, semue dah settle. Sepanjang Final Year Project 2 pon ade jugak ujian tapi tak seberat time FYP1 dulu. Alhamdulillah, aku dapat siapakan semue tu dalam mase yang ditetapkan. Dan semue tu berjalan dengan lancar. Gambar dekat atas tu gamabr time Exhibition hari tu . Berlangsung dekat Quill Mall. Meriah sangat walaupun terase penat.

 Nampak tak , semua muka nampak happy dengan bahagia jer kang. Tapi time nie thesis untuk FYP2 tak settle lagi tau. Tapi masing masing dah rase lega sebab part yang besar dah settle. Selama nie asyik dok bising jer bila nak abis, bila nak abis and now semue dah berakhir. Dah jadi mase lalu pom. Dah jadi kenangan dah. Sekarang cume mampu bercerita. Penat lelah semua memasing dah buktikan keupayaan sendiri.






perkhabaran kematian sewaktu FINAL YEAR PROJECT 1

Selepas dapat berita kematian itu. Aku sendiri tak tahu ape yang aku rase. Tetiba otak rasa tak boleh nak berfungsi dengan betol. Lagi 4 hari nak present. Animatic + demoreel tak siap lagi. Lepas tu tiba tiba dapat berita kematian. Akhirnya, aku decide nak pegi jugak shah alam sehari, so aku bagitahu along pasal tu and aku kemas barang terus pegi sane. Keesokkan lepas zohor aku terus balik rumah sewa, bukak jer pintu letak barang and terus sambung draw untuk buat animatic. Disebabkan aku buat 2D, aku kena draw frame by frame dekat paper guna lightbox untuk nampak die punya pergerakkan. Dok tengah draw tiba tiba kepla rase sakit tapi time tu aku buat tak tahu jer teruskan jugak keja tu, badan n otak rase penatt sangat tapi teruskan jugak sebab fikir dah tak cukup masa. Takot tak sempat nak siapkan. Lepas settle draw terus scan. Tu pom sebelom nak scan ade jugak problem die, Pc xde Cd so x boleh nk intall software untuk printer tu. Lptop aku dengan along pulak tempat letak Cd tak ade. S…

Dugaan FINAL YEAR PROJECT 1 (sambungan)

Selepas jumpa doktor, Doktor cuma cakap magrain so doktor suruh aku stop dulu minum kaffien, benda yang bercoklat pastu dia bagi ubat yang dos agak tinggi sikit. Sebab ubat yang sebelum nie dos yang biasa jer. Yang normal. So tiap kali aku rasa sakit kepala aku terus makan tapi ubat tu just tahan untuk 2 hari macam tu lar. Lepas tu bila die mula sakit balik and makan ubat rasa sakit tu tak hilang. Tapi  time tu dah tak fikir ape dah teruskan jugak siapakan character turnaround, interior, exterior, color sceme, character comparison bila dah settle semue tu baru pegi hospital, time tu muka memang dah tak rupa orang dah sebab tahan sakit dah 3,4 hari. Pastu pegi hospital jumpa pulak doktor yang same so doktr tu macam pelik. Sebab ubat yang die bagi tu dos dah tinggi tapi still tak ade perubahan. Memang lar ubat tu sekadar asbab tuk kite sembuh tapi rase mushkil jugak sebab dos die bagi tu dah tinggi tapi langsung x mengurangakn rase sakit kepla. Time tu doktor buat surat tuk refer pada p…